Kunst in dienstencentrum en dagverzorgingcentrum HOGEVIJF

Campus stadspark

Stad Hasselt

HogeVijf - Cocon I - Jos Jacobs
HogeVijf - Cocon II - Jos Jacobs

' Cocon I '  ( geplaatst in 2016 )
Dienstencentrum HOGEVIJF
Campus Stadspark
Casterstraat, 77  Hasselt
Het werk is te bezichtigen in de polyvalente zaal / cafetaria
open en toegankelijk voor iedereen van maandag t/m vrijdag, 09u00 - 17u00,
en in de namiddag tijdens het weekend.

' Cocon II '  ( recent geplaatst )
Dagverzorgingscentrum HOGEVIJF
Campus Stadspark
Zeven Septemberlaan 17
Het werk is buiten te bezichtigen, bij de ingang.


'Voor de geïntegreerde kunstwerken van de dienstencentra ‘HOGEVIJF’  koos Jos Jacobs voor assemblages in non-ferro metalen, gemonteerd over een spiegel.
Naast de functie als autonoom kunstwerk hebben deze assemblages een sterkte reminiscentie-werking, o.m. door de keuze van de gebruikte recyclage materialen. Het werk is als een web geassembleerd, gelast en gepatineerd met een spiegel als achtergrond. Door het spiegelbeeld wordt het werk op zich gespiegeld/verdubbeld. Ook de omgeving wordt in het spiegelbeeld geïntegreerd.
De assemblages staan voor  ‘cocons’, in de betekenis van bescherming en een thuis creëren, het terugplooien op een beschermde omgeving. Tegelijk staat de term ‘cocon’ hier ook voor reminiscentie ivm. geborgenheid, nestwarmte, metamorfose… Ook de vorm leidt naar het oorspronkelijke woord ‘cocon’, nl. de weefselbehuizing van een rups voor de metamorfose tot vlinder.
De kunstwerken op zich, zonder de inhoudelijke betekenis, kunnen in hun eenvoudigste interpretatie ook fungeren als herkenningspunt. Het heeft daarnaast ook een esthetische en decoratieve werking, in detail kan het fascineren door het trachten te herkennen van de gebruikte kleine prullaria die de verbeelding prikkelen, je kan er telkens nieuwe dingen in ontdekken.'


    Bart Derison / tekst naar aanleiding van de plaatsing van het eerste werk in 2016